Ocet balsamiczny

Opis: 

Ocet balsamiczny ma łagodny smak i przyjemny zapach. Wytwarzany jest z nie poddawanych fermentacji białych winogorn odmiany tebbiano. Jest czerwonawobrązowy i przypomina sherry. Niektóre rodzaje tego octu są bardziej kleiste od innych, w zależności od "matki octowej", czyli błony śluzowej na powierzchni octu oraz od jego wieku.

Zdjęcie: 

ocet balsamiczny

Pochodzenie i dzieje: 

Ocet balsamiczny pochodzi z Modeny we Włoszech. Dojrzewa w małych drewnianych beczkach przynajmniej 5 lat; niektóre dojrzewały ponad 150 lat. Beczki ustawione są w piramidę, z najmłodszym octem na wierzchołku i najstarszym na dnie. Do przeniesienia dojrzewajacego octu z beczek imieszczonych na górze do beczek na dnie używa się systemu urządzeń ssących. Proces ten odbywa się co kilka lat. Teoretycznie każdy poziom beczek zawiera pewną ilość najstarszego octu. Jakość octu balsamicznego, a niektórzy uważają, że jest on najlepszy na świecie, zależy także od rodzaju beczek i naczyń użytych do przechowywania. Ocet przenoszony jest do beczek z drzewa morwowego, dębowego iwisniowego, w zależności od stadium dojrzewania. Ocet balsamiczny butelkuje się, kiedy osiagnie wiek 20 lat, po czym dojrzewa jeszcze w butelkach. Producenci z Modeny są bardzo dumni z tego octu, a umiejętności przechodzą z ojca na syna.

Zakup i przechowywanie: 

Cena octu balsamicznego jest różna w zależności od producenta i od wieku octu. Jest przechowywany latami i dojrzewa jak wino.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Używany jest jako dodatek do owoców jagodowych, zwłaszcza truskawek. Należy zanurzyć każdy owoc w małej miseczce z octem balsamicznym. Ocet ten ma własności odkażające. Czasem używany jest do czyszczenia patelni po smażeniu mięsa. Może być użyty jako sos sałatkowy, nalezy go jednak stosować bezpośrednio przed podaniem na stół, ponieważ odbarwia zieleń.

Kategoria: