Ocet jabłeczny

Opis: 

Ocet jabłeczny ma kwaskowy smak i zapach. Może być zrobiony z różnych odmian jabłek. Kiedy jabłka fermentują, wytwarza sie alkohol, który przemienia się w kwas octowy. Ocet jabłeczny produkowany domowym sposobem jest mętny, podczas gdy produkowany fabrycznie jest klarowny dzięki filtrowaniu.

Zdjęcie: 

ocet jabłkowy

Pochodzenie i dzieje: 

Ocet jabłkowy produkowany był od dawna w krajach anglosaskich. Sprowadzili go do Brytanii Fenicjanie, którzy kupowali cynę w Kornwalii. Grecy i Rzymianie produkowali zarówno cydr, jak i ocet jabłeczny. Jest on powszechnie znany w Ameryce Północnej, gdzie produkuje się go według różnych przepisów, uwydatniających jego charakterystyczny smak. Przypisuje się mu właściwości lecznicze (pomaga w takich dolegliwosciach jak artretyzm), ponadto traktuje się go  jako środek pomocny przy odchudzaniu.

Zakup i przechowywanie: 

Ocet produkowany fabrycznie jest destylowany i można go przechowywać bez ograniczeń.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Często używany do czyszczenia patelni po smażeniu wieprzowiny. jest słabszy od octu winnego. Można go używać zamiast octu ryżowego do chińskich potraw. Z 25 ml ostu jabłkowego i 0,5 kg mąki można zrobić zakwas.

Wartość odżywcza: 

Ocet zawiera 94-96% wody i węglowodany. W 100 ml octu znajduje się 5 g kwasu octowego.

Porcja: 

20 g

Wartość energetyczna : 

12.00 kJ

Węglowodany ogółem: 

1.00 g

Kategoria: