Biały ocet ryżowy

Opis: 

Japoński i chiński biały ocet ryżowy jest przejrzysty, ma jasnożółty kolor, jest nieco lepki i łagodny w smaku. Wytwarza sie go przez destylowanie fermentowanego ryzu za pomocą pradawnej metody łączenia fusów z alkoholem.

Zdjęcie: 

ocet ryżowy

Pochodzenie i dzieje: 

Produkcja octu ryżowego towarzyszy produkcji wina. Starożytne zapiski Chou, pochodzące z XII w. p.n.e., wspominają o przyprawie liu; słowo to zazwyczaj tłumaczy sie jako ocet

Zakup i przechowywanie: 

Ocet ryżowy sprzedawany jest w małych butelkach, zakończonych zazwyczaj plastikowym korkiem. Po otwarciu przechowywać w lodówce, ponieważ wysoka temperatura panująca w kuchni może pozbawić ocet smaku.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Ocet ten nadaje sie doskonale do sosów sałatkowych. Może zastapić biały ocet winny, jest łagodniejszy w smaku.

Odmiany: 

Kategoria: