Sos Vinaigrette

Opis: 

Sos ten to rodzaj emulsji, która powstaje z połączenia octu i oleju w proporcji: 3 części oleju i 1 część octu. Zawiesina ta szybko traci swą konsystencję. Dodanie musztardy, zmiażdżonego czosnku lub cebuli działa jak emulgator. sos vinaigrette robi sie zazwyczaj z oliwy z oliwek i octu, który można jednak zastąpić sokiem z cytryny, dzięki czemu sos nabiera ostrzejszego smaku.

Zdjęcie: 

Sos Vinaigrette

Pochodzenie i dzieje: 

Nazwa "vinaigrette" pochodzi od francuskiego vin aigre, co oznacza kwaśne wino. Sos pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego, gdzie rosną oliwki i gdzie produkuje sie ocet. Vinaigrette czosnkowy pochodzi z południa Francji.

Zakup i przechowywanie: 

Sos znajdujący się w sprzedaży jest połączeniem wody, octu, octu winnego i oleju z dodatkiem czosnku, cebuli, szczypiorku i cukru. Po otwarciu należy go przechowywać w lodówce.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Łatwy do zrobienia, można go "dosmaczyc" czosnkiem, szczypiorkiem, musztardą i rozmaitymi ziołami. Używa sie go jako sosu do sałatek (m.in. jarzynowych) i zielonej sałaty, a także do szparagów podawanych na gorąco, kalafiora i duszonej ryby. Można podawać do wołowiny na zimno z posiekaną pietruszką, siekanymi kaparami, korniszonami, musztardą, solą i pieprzem.

Wartość odżywcza: 

Vinaigrette odznacza się wysoką zawartość tłuszczu, z czego 50% to tłuszcze wielonienasycone, 30,8% jednonienasycone i 19% - nasycone. Zawiera również inne składniki odżywcze, ale w nieznacznych ilościach.

Porcja: 

15 g

Wartość energetyczna : 

300.00 kJ

Sód: 

1.50 mg

Tłuszcz: 

8.00 g

Kategoria: