Biały ocet winny

Opis: 

Ocet winny wytwarzają bakterie Acetobacter aceti. Tworzy się w ten sposób na powierzchni wina tzw. błona śluzowa, która zawiera najwyzej 18% alkoholu. Ocet jest ściągany spod tej błony, zwykle przez otwór w dnie beczki. Przy odpowiednim położeniu bakterie odradzają się i nadal wytwarzają ocet, zwłaszcza w ciepłym, ciemnym miejscu.

Smak wina i rodzaj beczek, w których robiony jest ocet, powoduje, że nabiera delikatnego posmaczku. Bialy ocet winny wyglada jak białe wino - jest koloru jasnożółtego. Może być odbarwiony za pomocą filtrowania przez węgiel drzewny lub w inny sposób.

 

Zdjęcie: 

biały ocet winny

Pochodzenie i dzieje: 

Biały ocet winny robiony był przez starożytnych Rzymian, Egipcjan i mieszkańców Krety.

Zakup i przechowywanie: 

Można go nabywać w sklepach ze specjalną żywnością albo w supermarketach.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Biały ocet winny jest używany do majonezu i sosu holenderskiego, sosu vinaigrette i do produkcji octów ziołowych. Szczególnie nadaje sie do marynowania produktów, które pod wpływem słodu lub czerwonego octu winnego mogą zmieniać barwę.

Kategoria: