Oliwa z oliwek

Opis: 

Olej tłoczony jest z pulpy owoiców drzew oliwnego, Olea europa.

Zdjęcie: 

oliwa z oliwek

Pochodzenie i dzieje: 

Oliwki uprawiano około 6000 lat temu w regionie Morza Śródziemnego. Przedtem rosły tam dziko. Od około roku 3000 p.n.e. oliwa z oliwek była głównym produktem eksportowanym z Grecji. W Syrii i Palestynie wyhodowano odmiane oliwek, zawierającą dużo oleju, uprawiana wzdłóż wybrzeży Morza Śródziemnego i w krajach o zbliżonym klimacie. Największym producentem oliwy są obecnie Hiszpania i Włochy. W przeciwieństwie do większości olejów roślinnych, dobre gatunki oliwy z pierwszego tłoczenia spożywane są bez oczyszczania (rafinowania) i dalszej obróbki.  

Zakup i przechowywanie: 

Oliwa ma charakterystyczny,  przyjemny, owocowy zapach i smak. Zabarwienie może być różne - od żółtego do zielonego , w zależności od tego, z jakiego regionu pochodzi, a także od jasnego do ciemnego, w zależności od rodzaju oliwy. Olej z pierwszego tloczenia bowiem ma intensywniejszy smak i kolor od oliwy rafinowanej lub czystej. Smak i kolor czystych olejów zależy od tego, ile oleju pierwszego tłoczenia i rafinowanego miesza się razem. Oliwa z oliwek jest bardziej trwała (mniej podatna na utlenianie) niż większość płynnych olejów, dzięki temu, że zawiera mniej tłuszczów wielonienasyconych. Należy ja przechowywać w zamkniętych pojemnikach, w pokojowej temperaturze, w ciemnym miejscu.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Oliwa z pierwszego tłoczenia i oleje czyste są używane głównie do sałatek i gotowania. Reszta po rafinacji dodawana jest do mieszanych olejów roślinnych, ale nie moze być sprzedawana jako "oliwa z oliwek". Niejadalne pozostałości (znane jako olej siarkowy albo olej z ziaren oliwy) są używane do produkcji mydła.

Wartość odżywcza: 

Przede wszystkim tłuszcze jednonienasycone. Doskonałe źródło witaminy E. Obserwacja, ze w krajach śródziemnomorskich, gdzie spożywa sie duże ilosci oliwy z oliwek, niewielki procent ludzi cierpi na chorobę wieńcową, prowadzi do wniosku, że tłuszcze jednonienasycone odgrywają istotna rolę w chorobach serca.

Porcja: 

18 g

Wartość energetyczna : 

660.00 kJ

Tłuszcz: 

18.00 g

Odmiany: 

Kategoria: