Mleko krowie

Opis: 

Podstawowymi składnikami mleka krowiego są woda, laktoza (cukier mlekowy), białko, tłuszcz, witaminy i sole mineralne. Różne rasy krów dają mleko o różnej zawartości tłuszczu.

Zdjęcie: 

mleko krowie

Pochodzenie i dzieje: 

Hodowane w obecnych czasch rasy krów mlecznych pochodzą z odmian europejskich. osadnicy rozpowszechnili je na wszystkich kontynentach, gdzie dzięki odpowiedniemu krzyżowaniu przystosowano krowy do lokalnych warunków.

Zakup i przechowywanie: 

Kupując mleko należy sprawdzić stan opakowania oraz datę przydatności do spożycia. Mleko w butelkach i opakowaniach plastikowych powinno być przechowywane w ciemnych miejscach, z dala od produktów o ostrych zapachach. W temperaturze 4,5°C mleko można przetrzymywać do 10 dni; w temperaturze 10°C jego przydatność do spożycia nie przekroczy 2,5 dnia.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Mleko należy podawać lub używać bezpośrednio z lodówki, nie pozostawiając go w pokojowej temperaturze. Wykorzystuje się do napojów, zup, sosów i deserów. Krowie mleko jest szeroko używane do produkcji rozmaitych gatunków serów, masła i jogurtów.

Wartość odżywcza: 

Mleko stanowi wyśmienite źródło wapnia i fosforu. Zaleca sie spożywanie dwóch do trzech szklanek mleka dziennie, szczególnie dotycvzy to dzieci i kobiet w ciąży i karmiących piersią. Wapń i fosfor w mleku zapewniają mocny układ kostny i zęby. Dodatkowo mleko stanowi dobre źródło wysokiej jakosci białka, witamin A i B (szczególnie ryboflawiny) oraz dość dobre magnezu, cynku i sodu.

Porcja: 

250 g

Wartość energetyczna : 

680.00 kJ

Białko ogółem: 

8.00 g

Cholesterol: 

35.00 mg

Węglowodany ogółem: 

12.00 g

Sód: 

125.00 mg

Wapń: 

300.00 mg

Fosfor: 

235.00 mg

Magnez: 

30.00 mg

Cynk: 

0.70 mg

Witamina A (ekwiwalent retinolu): 

75.00 μg

Witamina B1 (tiamina): 

0.10 mg

Witamina B2 (ryboflawina): 

0.50 mg

Witamina B6 (pirydoksyna): 

0.10 mg

Tłuszcz: 

10.00 g

Kategoria: