Śmietana

Opis: 

Śmietanę  tworzą maleńkie globulki tłuszczu, które oddzielają się od mleka i wypływają na jego powierzchnię. Różne rodzaje śmietany charakteryzują się rozmaitą zawartością tłuszczu.

Pochodzenie i dzieje: 

Ponieważ śmietana oddziela się od mleka w sposób naturalny i unosi sie na powierzchni, można założyć, że człowiek znał ja od bardzo dawnych czasów. Stosowano ją nie tylko jako produkt kulinarny, lecz również w kosmetyce i farmaceutyce. Śmietana jest oczywiście używana  na całym świecie i nie tylko do produkcji masła, ale także wielu gatunków serów. W latach 70. i 80. jej popularność znacznie sie zmniejszyla z powodu poszukiwania zdrowszych substytutów, takich jak jogurt, jednak specyficzne cechy ciągle jeszcze zapewniają jej poczesne miejsce na rynku żywnościowym.

Zakup i przechowywanie: 

Należy sprawdzić datę przydatności do spożycia i stan pojemnika. Im świeższa śmietana, tym lepiej smakuje, ale można ją przechowywać w lodówce do 10 dni z daleka od silnie pachnęcych produktów, w najchłodniejszej części lodówki.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Wykorzystywać bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Przed ubijaniem należy śmietanę mocno schlodzić. W kuchni ma bardzo dużo zastosowań, jest wymieniana w bardzo wielu przepisach kulinarnych, szczególnie dobrze nadaje się do dań z kluskami i makaronami oraz do deserow. Można ja dodawać do zup, deserów, sosów i do kawy. Do gorących potraw należy ją dodawać w ostatniej chwili i uważać, by się nie zagotowała.

Wartość odżywcza: 

Zawartość tłuszczu i cholesterolu w śmietanie o niskiej zawartości tluszczu jest o ponad 50% niższa niż w śmietanie pełnej, ale w porównaniu z innymi produktami jest i tak bardzo wysoka.

Porcja: 

40 g

Wartość energetyczna : 

300.00 kJ

Białko ogółem: 

1.00 g

Cholesterol: 

20.00 mg

Węglowodany ogółem: 

1.00 g

Sód: 

15.00 mg

Witamina A (ekwiwalent retinolu): 

65.00 μg

Tłuszcz: 

7.00 g

Kategoria: