Serwatka

Opis: 

Pochodzenie i dzieje: 

Serwatka od niepamietnych czasów stanowiła produkt uboczny powstający przy wyrobie serów. Gatunek sera zależy od ilości oddzielonej serwatki, sposobu postępowania z granulkami mleka oraz od procesu dojrzewania sera. Prawdopodobnie dawniej serwatka była oddzielana od granulek mleka i wylewana lub używana jako karma dla zwierząt. Jednak w czasach, gdy wędrujacy Normadzi odkryli sposoby robienia serów, serwatka była napojem pijalnym, a granulki ścietego mleka smacznym pożywieniem. Pierwsze sery produkowane z serwatki to gatunki robione z serwatki mleka koziego. Twarożek ricotta wyrabiano z serwatki, ale ostatnio dodaje się do niej mleko.

Zakup i przechowywanie: 

Serwatka zazwyczaj nie trafia do sklepów.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Używa się jej przede wszystkim do produkcji pewnych gatunków sera (ricotta, gjetost). Opracowano również napoje robione na bazie serwatki.

Wartość odżywcza: 

Serwatka jest prawie beztłuszczowym napojem powstałym z mleka. Ma tylko jedną trzecią zawartości wapnia i białka występujących w chudym mleku. Duża ilość laktozy (cukru mlekowego) powoduje, że serwatka stanowi napój wysokoenergetyczny, dostarczający także wapnia i fosforu, umiarkowaną ilość łatwo przyswajalnego białka oraz duże ilości witaminy B, a specjalnie ryboflawiny. Z 20 g sproszkowanej serwatki po dodaniu wody można zrobić 250 ml serwatki w płynie.

Porcja: 

250 g

Wartość energetyczna : 

270.00 kJ

Białko ogółem: 

2.00 g

Węglowodany ogółem: 

12.00 g

Wapń: 

125.00 mg

Fosfor: 

130.00 mg

Magnez: 

25.00 mg

Witamina B1 (tiamina): 

0.05 mg

Witamina B2 (ryboflawina): 

0.35 mg

Tłuszcz: 

1.00 g

Kategoria: