Mleko owcze

Opis: 

Pochodzenie i dzieje: 

Od tysiecy lat dojono kozy w krajach śródziemnomorskich, w Afryce i na Środkowym Wschodzie. Owce i kozy były pierwszymi udomowionymi zwierzętami dającymi mleko. Zostały oswojone przez człowieka na długo przed krowami. W starozytnych czasach na terenach obecnej Grecji, Francji, Hiszpani, Czech oraz Włoch istniała już poważnie rozwinieta produkcja produktów mleczarskich. Gatunki owiec mlecznych są zbyt liczne , by je tu wymieniać. W Hiszpani na przykład hoduje sie owce odmainy manchega, a ich mleko jest używane do produkcji słynnego hiszpańskiego sera o tej samej nazwie.

Zakup i przechowywanie: 

Mleko owiec jest przede wszystkim używane do produkcji serów, pewnych ilosci jogurtu oraz czasami masła. W zasadzie nie wykorzystywane do wyrobu napojów mlecznych.  Wszystkie wymienione produkty powinny być przechowywane w taki sam sposób jak wyroby z krowiego mleka.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Owcze mleko wykorzystuje się przede wszystkim do wyrobu rozmaitych serów, w zależności od kraju produkcji. W Hiszpani jest to mancgega; we Francji roquefort; w Grecji fatta, a we Włoszech pecorino. Niejednokrotnie z owczego mleka robi sie masło. jest ono jednak bardziej oleiste od masła z mleka krow. Bardzo niewielkie ilosci przeznacza sie na produkcje jogurtu.

Wartość odżywcza: 

Zawiera dwukrotnie więcej tłuszczu od mleka krowiego, w związku z czym jest często używane do wyrobu serów.

Kategoria: