Kozie mleko

Opis: 

Pochodzenie i dzieje: 

Kozy potrafią żyć w bardzo trudnych warunkach, szukają pozywienia nawet na wyschniętych pastwiskach, a mimo to dają mleko wysokiej jakości, najwyższą wydajność ma rasa saanen.

Zakup i przechowywanie: 

Mleko krowie jest na ogół łatwiej dostępne, kozie można dostać w sklepach ze zdrową żywnością, rzadziej w supermarketach. Na rynku występuje w kartonowych opakowaniach oraz w postaci mleka sproszkowanego. Przechowywać w taki sam sposób jak mleko krowie.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Przechowywać w lodówce. Szczególnie polecane dla osób mających problemy z trawieniem mleka krowiego. Z koziego mleka produkuje sie sery i jogurt.

Wartość odżywcza: 

Podobna jak mleka krowiego. Mleko kozie nie ma folacytyny i dlatego nie jest zalecane w żywieniu niemowląt.

Porcja: 

250 g

Wartość energetyczna : 

740.00 kJ

Białko ogółem: 

8.00 g

Cholesterol: 

28.00 mg

Węglowodany ogółem: 

11.00 g

Sód: 

100.00 mg

Potas: 

450.00 mg

Fosfor: 

275.00 mg

Magnez: 

50.00 mg

Cynk: 

0.70 mg

Witamina A (ekwiwalent retinolu): 

100.00 μg

Witamina B1 (tiamina): 

0.10 mg

Witamina B2 (ryboflawina): 

0.35 mg

Tłuszcz: 

12.00 g

Kategoria: