Mrożone jogurty

Opis: 

Pochodzenie i dzieje: 

Kremowa odmiana mrożonych jogurtów została wprowadzona na rynek w Stanach Zjednoczonych w 1972 r. Nazwano ją frogurtem i powstała w okresie oczarowania pragnieniem "powrotu do matki natury", którego szczyt przypadł na lata 70. Mrożone jogurty stanowiły odpowiedź na zapotrzebowanie sklepów ze zdrową żywnością  na produkt, który stałby sie popularny wśród młodej, dbającej o zdrowie klienteli. Produkt francuski o nazwie Yogglace uchodzi za najlepiej sprzedającą się odmianę jogurtu w Europie. Kremowe mrożone jogurty odniosły sukcesy na całym świecie, ale pierwszymi odmianami jogurtów były gatunki twardo mrożone. Obecnie mrożone jogurty stały sie konkurencją dla lodów.

Zakup i przechowywanie: 

Mrożone jogurty powinno się przechowywać w lodówce jak lody.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Mrożone jogurty powinno sie spożywać bezpośrednio po wyjęciu z zamrażalki. Jeżeli się rozpuszczą, nie stracą wartości odżywczych. Można je jeść jak lody, w koktajlach mlecznych, jako dodatki do różnych deserów, itp.

Wartość odżywcza: 

Mrożony jogurt zawiera o 80% mniej tłuszczu od lodów.

Kategoria: