Maślanka

Opis: 

Pochodzenie i dzieje: 

Maślankę odkryto już bardzo dawno temu, uzyskiwano ją w czasie robienia masla ze śmietany zbieranej z mleka. Stanowiła płyn, który zostawal po zrobieniu masła i stąd pochodzi jej nazwa. Obecnie masłometodą przemysłową robi się ze słodkiej śmietanki, oddzielonej od mleka w wirówkach, maślankę zaś produkuje sie dodając specjalne kultury bakteryjne do odciągniętego mleka.

Zakup i przechowywanie: 

Sprzedawana w opakowaniach kartonowych. Zawsze należy sprawdzić datę przydatności do spożycia oraz szczelność opakowania. Maślankę w oryginalnym, zamkniętym opakowaniu mozna przechowywać w lodówce przez okolo 15 dni. Po otwarciu należy ją zużyć w ciągu tygodnia. Powinna mieć odświeżający, kwaskowaty smak. Zawsze powinna być w zamkniętym opakowaniu, żeby nie przeszła obcymi, silnymi zapachami. Nie należy wstrząsać opakowaniem z maślanka, ani jej zamrażać, gdyż obie czynności grożą zniszczeniem delikatnej konsystencji.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Można ją stosować do robienia koktajli ze świeżych owoców, do zabielania zup i mieszania z sokami owocowymi. Szczególnie dobrze smakuje z pomarańczami, truskawkami, cytrynami i ananasami. Nadaje sie też do wypieków jako substytut mleka.

Wartość odżywcza: 

Podobna jak w odciaganym mleku, choc zawartość tłuszczu w maślance moze być nieco wyższa, od 0,2% do 0,8%. W procesie produkcji białko znajdujace sie w maślance zostaje częściowo rozłożone.

Porcja: 

250 g

Wartość energetyczna : 

400.00 kJ

Białko ogółem: 

9.00 g

Węglowodany ogółem: 

11.00 g

Sód: 

210.00 mg

Potas: 

390.00 mg

Wapń: 

295.00 mg

Fosfor: 

220.00 mg

Magnez: 

35.00 mg

Witamina B1 (tiamina): 

0.10 mg

Witamina B2 (ryboflawina): 

0.40 mg

Tłuszcz: 

2.00 g

Kategoria: