Orzeszki pistacjowe

Opis: 

Orzeszek pistacjowy jest małym, zielonym ziarnem, pokrytym cienką, czerwonożółtą skórką, okryty gładką, kremową, kruchą skorupką, która oddziela się od jądra.

Zdjęcie: 

orzech oistacjowy

Pochodzenie i dzieje: 

Owoc drzewa zrzucającego liście, które pochodzi z Azji Mniejszej, gdzie tworzy las na dużych wysokościach w syrii, palestynie i Persji. Orzechy mają dużą wartość handlową dla plemion nomadów w tych lasach. obecnie są uprawiane na dużą skalę w Indiach, gdzie są sprzedawane na ulicach, a także na Dalekim Wschodzie, w Północnej Afryce.w Europie, Meksyku, południowych stanach USA i w Kalifornii.

Zakup i przechowywanie: 

Dostępne przez cały rok, sprzedawane w skorupkach, a także łuskane i parzone. Należy wybierać orzechy  świeże, nie uszkodzone, o żywym zabarwieniu. Orzechy wyłuskane powinny być sprzedawane w szczelnych opakowaniach. Przechowywać w szczelnych, czystych pojemnikach w lodówce.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Usunąć skorupkę, krusząc ją w palcach, po czym sparzyć by usunąć skórkę. Aby orzeszki zachowały zielony kolor, woda powinna całkowicie je pokrywać. Doprowadzić do zagotowania, po czym odcedzić i zalać natychmiast zimną wodą. Obrać ze skórki i wysuszyć. Orzeszki pistacjowe podaje się jako przystawkę, nie solonych używa się do pasztetów, jako dodatku do dziczyzny, do deserów, wyrobów cukierniczych, dekoracji ciast, placków i zimnych sufletów, a także do lodów.

Wartość odżywcza: 

Zawierają dużo oleju, z którego 80% to tłuszcz nienasycony, głównie jednonienasycony. Doskonałe źródło żelaza.

Porcja: 

30 g

Wartość energetyczna : 

790.00 kJ

Wartość energetyczna: 

178.00 kcal

Białko ogółem: 

6.00 g

Węglowodany ogółem: 

5.00 g

Wapń: 

40.00 mg

Żelazo: 

4.00 mg

Witamina B1 (tiamina): 

0.20 mg

Tłuszcz: 

16.00 g

Kategoria: