Nasiona słonecznika

Opis: 

Nasiona słonecznika są małe, owalne, koloru beżowego, ukryte w uskach w czarno-płowe paski.

Zdjęcie: 

nasiona słonacznika

Pochodzenie i dzieje: 

Słonecznik jest wysoką rośliną, która wytwarza pojedynczy, duży żółty kwiat z ułożonymi koncentrycznie dużymi nasionami. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Peru, gdzie uprawiali ją Indianie.

Zakup i przechowywanie: 

Nsiona słonecznika należy kupować w renomowanych sklepach ze zdrową żywnością. Należy zwrócić uwagę czy nie są zaatakowane przez insekty. Przechowywane w lodówce w szklanym, szczelnie zamkniętym słoiku mogą przetrwać do 6 miesięcy.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Torebki z gazy naciągnięte na kwiaty zabezpieczają je przed wypadaniem nasion. Kiedy kwiaty są już suche, można nasiona wyłuskać i przechowywać w szczelnym pojemniku. Można używać nasion surowych, prażonych i gotowanych lub mielonych na mączkę. surowe nadają sie do pikantnych dań wegetariańskich, takich jak zupy, duszone warzywa, ryż i makaron. Prażone nasiona słonecznika można dodawać do zielonych lub owocowych sałatek, posypywać jarzyny albo podawać jako przekąśkę. Gotowane mogą być użyte do wypieków, takich jak ciastka, herbatniki czy puddingi.  

Wartość odżywcza: 

Dobre źródło żelaza, cynku i witaminy C

Porcja: 

15 g

Wartość energetyczna : 

350.00 kJ

Wartość energetyczna: 

84.00 kcal

Białko ogółem: 

4.00 g

Węglowodany ogółem: 

3.00 g

Fosfor: 

125.00 mg

Żelazo: 

1.00 mg

Witamina C: 

7.50 mg

Tłuszcz: 

7.00 g

Kategoria: