Olej kokosowy

Opis: 

Olej uzyskuje się z kopry (suszony miąższ kokosowy) z owoców palmy kokosowej, Cocos nucifera.

Zdjęcie: 

olej kokosowy

Pochodzenie i dzieje: 

Pochodzenie palmy kokosowej jest nieznane, ale sądzi sie, że rosła na wyspach Polinezji, a dziś występuje w przybrzeżnych pasach wszystkich krajów tropikalnych. Tubylcy używaja oleju do gotowania, oświetlenia i układania włosów. Kopra zwiera 63-70% oleju, który w temperaturze poniżej 20°C ma białą, twardą konsystencję.

Zakup i przechowywanie: 

Czysty tłuszcz kokosowy można nabyć w niektórych supermarketach. Powinien być bialy i jednolicie zestalony, nie zjełczaly (na co wskazywałby "mydlany" smak). Przechowywać w lodówce w temperaturze do 5°C albo w zamrażalce.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Tłuszcz kokosowy używany jest do wyrobu margaryny, oleju i tłuszczu do gotowania, lodów, wyrobów cukierniczych (np. czekolady) , imitacji produktów mlecznych, a także do wyrobu mydeł i kosmetyków.

Wartość odżywcza: 

Zawiera głównie tłuszcze nasycone. ponieważ olej kokosowy jest produktem pochodzenia roślinnego, nie zawiera cholesterolu. jeden z niewielu olejów roślinnych, który nie jest nienasycony, gęstnieje i twardnieje w pokojowej temperaturze. olej kokosowy używany jest powszechnie w przemyśle spożywczym - często w produktach opartych na tłuszczach roślinnych, np. wyrobach cukierniczych, margarynie, olejach przeznaczonych do gotowania.

Porcja: 

17 g

Wartość energetyczna : 

630.00 kJ

Wartość energetyczna: 

143.00 kcal

Tłuszcz: 

17.00 g

Kategoria: