Olej kukurydziany

Opis: 

Olej otrzymuje się z ziaren kukurydzy, Zea mays. Jest przeważnie wielonienasycony.

Zdjęcie: 

olej kukurydziany

Pochodzenie i dzieje: 

Olej kukurydziany jest produktem ubocznym powstałym przy mieleniu kukurydzy. Kukurydza należy do głównych  zbóż w USA (około 70% światowego spożycia oleju kukurydzianego). Jest używany podobnie jak inne wielonienasycone oleje, np. słonecznikowy. Kiełki kukurydzy zawierają ok. 50% oleju. Surowy olej ma ciemny kolor czerwonobursztynowy.

Zakup i przechowywanie: 

Olej rafinowany jest zazwyczaj koloru ciemnożółtego, ciemniejszy niż inne oleje roślinne. Ma charakterystyczny kukurydziany smak. Nie może być zjełczały ani mieć innych niepożądanych zapachów. Przechowywać w zamknietych pojemnikach, w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu. W niższych temperaturach  moze sie w nim pojawić kilka bryłek zakrzpłego tłuszczu.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Czysty olej jest używany glównie do sałatek i do gotowania. Olej uzyskiwany jest przez mielenie kukurydzy, a następnie wyciskanie albo ekstrahowanie. Następnie jest rafinowany w celu poprawienia smaku i trwałośći. Zawiera znaczne ilości naturalnych wosków i musi być "wymrazany", zanim może służyć jako olej salatkowy. Może być rownież utwardzany, jeśli ma stanowić składnik margaryn.

Wartość odżywcza: 

Zawiera głównie tłuszcze wielonienasycone. Doskonałe źródło witaminy E.  

Porcja: 

18 g

Wartość energetyczna : 

660.00 kJ

Wartość energetyczna: 

159.00 kcal

Tłuszcz: 

18.00 g

Kategoria: