Olej z pestek winogron

Opis: 

Olej ten powstaje z ziaren winogron, Vitis vinifera, Vitis labrusca.

Zdjęcie: 

olej z pestek winogron

Pochodzenie i dzieje: 

Wyytwarzanie tego oleju rozpoczęto w roku 1560, a kilka zakładów podjęło produkcję w 1790 r. Olej używany był do farb i lakierów, a także jako olej jadalny. Produkcji zaprzestano pod koniec XIX w., kiedy weszły do użytku tańsze oleje, została jednak wznowiona przed II wojną światową i w czasie jej trwania. Olej jest produkowany z niepotrzebnych nasion, które stanowią produkt uboczny w produkcji wina. Nasiona zawierają 6-20% oleju. Na skalę przemysłową olej produkuje się we Francji i Włoszech.

Zakup i przechowywanie: 

Rafinowany olej ma barwę jasną, żółtozieloną i lekko owocowy smak. Surowy olej jest ciemniejszy i ma intensywny smak. Nie może być zjełczały, wydzielać niepożądanych. Przechowywać w zamkniętych naczyniach w pokojowej temperaturze, w ciemnym miejscu. W czasie przechowywania mogą sie wytrącać naturalne woskowe bryłki, zwłaszcza w niższych temperaturach.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Olej rafinowany używany jest przede wszystkim do gotowania i jako olej sałatkowy. W stanie surowym stosuje się jako składnik sosów. Zawiera dużą ilość kwasu linolenowego i jest często reklamowany jako zdrowy produkt. Ten olej uzyskuje się z wytłoczyn pozostalych w prasie do wina przez kilkakrootne ich płukanie, wyciskanie i przesiewanie. Nasiona są następnie suszone, gotowane, mielone, po czym następuje ekstrakcja rozpuszczalnikiem. Następnie olej jest najczęściej rafinowany. Może być rónież "zimowany" aby usunąć osady woskowe.

Wartość odżywcza: 

Tłuszcze przeważnie wielonienasycone. Doskonale źródło witaminy E. Zaleca się używać niewielkich ilości tego oleju zamiast tłuszczu nasyconego.

Porcja: 

18 g

Wartość energetyczna : 

660.00 kJ

Wartość energetyczna: 

159.00 kcal

Tłuszcz: 

18.00 g

Kategoria: