Olej rzepakowy

Opis: 

Zdjęcie: 

olej rzepakowy

Pochodzenie i dzieje: 

Rzepak należy do rodziny krzyżowych (kapustowatych). Na świecie hoduje się znaczne ilości tej rożliny Olej używany był dawniej jako olej sałatkowy i do oświetlenia. Tradycyjny olej rzepakowy, niepodobny do innych olejów roślinnych zawiera stosunkowo dużo kwasu erukowego (obecnie dyskutuje sie nad jego szkodliwośćią w pożywieniu) i w niektórych krajach nie był dopuszczony do konsumpcji.  W drugiej połowie naszego stulecia pojawiły się odmiany oleju rzepakowego, które zawierają  niewiele (albo wcale) kwasu erukowego (oleje canola).

Zakup i przechowywanie: 

Często sprzedaje sie olej rzepakowy jako składnik mieszanego oleju roślinnego lub margaryny. Rafinowany olej ma kolor jasnożółty, pozbawiony jest zapachu i wyraźnego smaku.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Główne zastosowanie ma jako olej jadalny do smażenia i sałatek, do produkcji majonezów i margaryny stołowej.

Wartość odżywcza: 

Tłuszcze głównie jednonienasycone. Doskonałe źródło witaminy E.

Porcja: 

18 g

Wartość energetyczna : 

660.00 kJ

Wartość energetyczna: 

159.00 kcal

Tłuszcz: 

18.00 g

Kategoria: