Olej słonecznikowy

Opis: 

Olej uzyskuje się z nasion słonecznika, Helianthus annuus.

Zdjęcie: 

olej słonecznikowy

Pochodzenie i dzieje: 

Dziki słonecznik pochodzi najprawdopodobniej z południowej części USA i Meksyku , gdzie rósł jako chwast. Hiszpanie w XVI w. przewieźli go do Hiszpanii, stamtąd rozprzestrzenił się w całej Europie. Hodowlę słonecznika jako rośliny oleistej zapoczątkowano w XIX w. w Rosji i niektórych krajach Europu Wschodniej. Obecnie największe uprawy znajdują się w Rosji, USA i Argentynie. Nasiona zawierają 20-30% oleju.

Zakup i przechowywanie: 

Surowy olej ma kolor jasnobursztynowy, o wyraźnym zapachu i smaku. Nie może być zjełczały  ani mieć obcych zapachów. Przechowywać w zamknietych naczyniach, w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu. W oleju słonecznikowym przechowywanym w niskiej temperaturze, mogą pojawic sie bryłki zakrzepłego tłuszczu.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Olej słonecznikowy jest używany prawie wyłącznie jako olej jadalny, sałatkowy i do gotowania, a także jako składnik margaryny i tłuszczów piekarskich. Odznacza sie duzą zawartością tłuszczów wielonienasyconych, dzięki czemu szczególnie nadaje się do produkcji wielonienasyconych margaryn. olej może być tłoczony nazimno z nasion, ale na skalę przemysłową tłoczy się go głównie na gorąco albo przez ekstrakcję rozpuszczalnikiem, a następnie poddaje rafinacji. Może być również utwardzany jako składnik margaryny lub tłuszczu piekarskiego. Jeżeli sprzedawany jest jako olej sałtkowy powinien być "wymrażany", aby zapobiec mętnieniu w czasie przechowywania.

Wartość odżywcza: 

Zawiera głównie tłuszcz wielonienasycony. Jedno z najbogatszych źródeł witaminy E. Zaleca się używać małych ilości tego oleju zamiast tłuszczów nasyconych.

Porcja: 

18 g

Wartość energetyczna : 

660.00 kJ

Wartość energetyczna: 

159.00 kcal

Tłuszcz: 

18.00 g

Kategoria: