Olej arachidowy

Opis: 

Olej uzyskuje się z orzeszków ziemnych, Arachis hypogaea.

Zdjęcie: 

olej arachidowy

Pochodzenie i dzieje: 

Orzeszki ziemne pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie oleju arachidowego używa sie do gotowania od tysięcy lat. Obecnie orzeszki ziemne uprawia się w większosci krajów o kilimacie tropikalnym i subtropikalnym.  olej arachidowy jest najważniejszym produktem ubocznym uprawy orzeszków, a w wielu krajach - glónym celem uprawy. Nasiona orzeszków zawierają przeciętnie 45-55% oleju.

Zakup i przechowywanie: 

Rafinowany olej ma barwę od jasnożółtej do bursztynowej i charakterystyczny , lekko orzechowy zapach i smak. Olej nie moze być zjełczały ani mieć żadnych niepożądanych zapachów. Przechowywać w zamkniętych pojemnikach, w pokojowej temperaturze, w ciemnym miejscu. Olej w lodówce może zmętnieć albo się zgalaretować.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Popularny jako olej do gotowania i do sałatek dzięki  charakterystycznemu smakowi. Używany glównie w  przemysle spożywczym do wyrobu margaryny, tłuszczu piekarskiego, majonezów, oleju do gotowania i sosów do sałatek. Olej tłoczony jest z posiekanych i sparzonych orzeszków - mechanicznie lub przez ekstrakcje rozpuszczalnikiem. Aby nadawał sie do spożycia musi być poddany rafinacji. orzeszki mogą być również uprzednio prażone. W wielu krajach Europy, Azji i Ameryki Południowej poszukiwany jest olej tloczony na zimno.

Wartość odżywcza: 

Tłuszcze jednonienasycone. Doskonałe źródło witaminy E.

Porcja: 

18 g

Wartość energetyczna : 

660.00 kJ

Wartość energetyczna: 

159.00 kcal

Tłuszcz: 

18.00 g

Kategoria: