Olej z pestek dyni

Opis: 

Olej tłoczony z pestek dyni, Cucurbita pepo.

Zdjęcie: 

olej z pestek dyni

Pochodzenie i dzieje: 

Nasiona dyni zwykle suszy się, praży i je jako przekąskę; mogą być jednak użyte do produkcji jadalnego oleju. Nasiona zawierają 30-40% oleju, który ma niewielkie znaczenie w skali przemysłowej, ale w małych ilościach produkowany jest w niektórych krajach, np. byłej Jugosławii.

Zakup i przechowywanie: 

Dostępny w niektórych sklepach z żywnością. Ma kolor od bladożółtego do ciemnobrązowego, może być pozbawiony smaku lub aromatyczny, w zależności od sposobu produkcji. Musi być niezjełczały i wolny od niepożądanych zapachów. Przechowywać w szczelnych pojemnikach, w ciemnym miejscu.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Używa się głównie do gotowania i piecznia.

Wartość odżywcza: 

Olej ten jest głównie nienasycony.

Porcja: 

5 ml

Wartość energetyczna : 

45.00 kJ

Tłuszcz: 

5.00 g

Kategoria: