Ruta zwyczajna

Opis: 

Ruta graveolens

Ta ładna roślina osiaga do 1 m wysokości i ma niebieskawozielone pierzastosieczne liście jak powiekszona paprotka. W lecie pokrywa się jasnożółtymi kwiatami o zielonym odcieniu. Należy do ziół gorzkich chociaż jej wdzięczny wygląd zadaje kłam wyjątkowej goryczy.

Zdjęcie: 

ruta zwyczajna

Pochodzenie i dzieje: 

Tę południowoeuropejską roślinę sprowadzili do Anglii Rzymianie. Używano jej podczas uroczystości kościelnych, czemu zawdzięcza nazwę ziela łaski. Według legendy pijąc herbatę z ruty pokutowało się aby osiągnąć stan łaski.

Zakup i przechowywanie: 

Ruty nie ma w handlu ani świeżej ani suszonej.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Cierpki, gorzkawy smak ruty właściwie wyklucza jej użycie w kuchni. W starożytnym Rzymie jednak ceniono ją wysoko jako ziele lecznicze i niektórzy Włosi nadal dodają małe ilości drobno siekanej świeżej ruty do sałatek.

Kategoria: