Anyż gwiazdkowaty

Opis: 

Zdjęcie: 

anyż gwiazdkowaty

Pochodzenie i dzieje: 

  Anyż gwiazdkowaty uprawia się  w południowych i południowo-zachodnich prowincjach Chin i w Wietnamie. Nie łączy go żadne pokrewieństwo z anyżkiem. Może owocować przez z górą 100 lat. Japończycy tradycyjnie używali jego mielonej kory jako kadzidła, a w Azji nasiona żuje się po posiłkach dla ułatwienia procesów trawiennych i odświeżenia oddechu. Jest istotnym skladnikiem chińskiej mieszanki pięciu przypraw i powszechnie używa się go w Chinach. Przyjęto go w większości krajów, a w Europie znany jest od trzech wieków, odkąd dotarł do niej szlakiem herbacianym przez Rosję. W przesłości zwany był w Europie kardamonem syberyjskim.

Zakup i przechowywanie: 

Twarde, brązowe, suszone gwiaździste owoce sprzedaje się na ogół mielone. Proszek powinien być ciemnobrązowy i równo zabarwiony,  o charakterystycznym aromacie i nieco oleisty w dotyu. Mielony anyż gwiazdkowatynależy trzymać w szklanych słoikach, jesli ma zachować dobrą jakość.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Używany do wielu potraw azjatyckich. W całości dodaje się go w Chinach do kawy i herbaty, a w małych kawałkach do indyjskiego ryżu biryani. Pasuje do wieprzowiny i cielęciny i z umiarem można stosować do potraw krótko smażonych. Znajduje też zastosowanie w aromatyzowaniu napojów i w produkcji leków, bo łagodzi ich gorzki smak.

Kategoria: