Tamaryndowiec indyjski

Opis: 

Tamarindus indica

Powidlak jest rosnącym w tropikach wiecznie zielonym drzewem do 25 cm wysokości, Pień ma pokryty  chropowatą brązowoszarą korą. Pierzaste liście mają po 20-40 listków. Bladożółte kwiaty z płatkami w czerwone żyłki rosną na szczytach gałęzi.  owocem jest podłużny strak, długości 7-20 cm, koloru cynamonowego, o cienkiej, kruchej łupinie otaczjącej brązowawy, kwaskowaty miąższ o gorzkim posmaku.

Zdjęcie: 

tamaryndowiec indyjski

Pochodzenie i dzieje: 

Ojczyzną tamaryndowca sa Indie i tropikalna Afryka, a uprawia się go w Indiach Zachodnich. Mieszkańcy Indii uwazają, że wokół drzewa jest niezdrowo, a spanie pod nim grozi niebezpieczeństwem, bo w nocy wydziela kwas. Wbrew przesądowi, że w jego cieniu nic nie wyrośnie, w Bengalu widywano pod tamaryndowcami bujne ogrody. W Indiach zapewne najbardziej orzeźwiającym napojem jest imli panni, czyli woda tamaryndowa. Podaje się ją w krajach arabskich, gdzie tamaryndowiec nazywany jest tamr hindi (stąd nazwa), a w tropikalnej części Azji zażywa się w celach leczniczych, dla ochłodzenia i oczyszczenia organizmu, szczególnie zaś wątroby i nerek. Obtaczane w cukrze nasiona powidlnika były jedynym cukierkiem, jaki przed inwazją świata zachodniego znały dzieci indonezyjskie.

Zakup i przechowywanie: 

Owoce tamaryndowca nie zawsze jest łatwo kupić, kiedy jednak sa w sprzedazy, to zazwyczj całe strąki, miąższ albo gotowa pasta tamaryndowa. Niektóre przetwory, zwane kremem tamaryndowym albo proszkiem assamskim, robi się wydobywając smak z lepkiego miąższu i mieszajac ekstrakt z nośnikiem, aby pozostał płynny. Przechowywać w szczelnych, szklanych pojemnikach.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Tamaryndowiec jest bogaty w kwas winny, któremu zawdzięcza cenioną kwaśność. Aby zrobić wodę tamaryndową, powszechnie używany składnik curry, namoczyć  jedna łyżką miąższu (ze strąka) w 1/2 filiżanki  gorącej wody i odstawić na 15 minut. Przecedzić wodę do innego naczynia, wyciskając miąższ możliwie do sucha. Wyrzucić miąższ. Celem uzyskania kwaśniejszego smaku wziąść więcej miąższu. Z liści wytwarza sie czerwony lub żółty barwnik. Zarówno liście, jak kwiaty można jeść w sałatkach.

Wartość odżywcza: 

Tamaryndowiec jest bogaty w kwas winny, któremu zawdzięcza cenioną kwaśność.

Kategoria: