Tymianek pospolity

Opis: 

Thymus vulgaris zwany również macierzanką zwyczjną

Wonny gałęzisty podkrzew o szarych listkach. Ma smukłe, gęsto rozgałęzione łodygi o eliptycznych listkach i białe, różowe lub fioletowe kwiaty. macierzanka cytrynowa jest mniejsza, ma trochę większe, zieleńsze liście o wyraźnym cytrynowym zapachu.

Zdjęcie: 

tymianek

Pochodzenie i dzieje: 

Nazwa tego ziela pochodzi od greckiego "okadzać" Egipcjanie używali go do balsamowania zwłok, a Grecy w świątyniach jako kadzidła. Grecy uważali miód tymiankowy za przysmak. Rzymianie sprowadzili to ziele na Wyspy Brytyjskie i do Europy, gdzie stało się popularną przyprawą i lekiem. Obecnie kilka syropów na kaszel zawiera olejek tymiankowy (tymol) ze względu na jego właściwości bakteriobójcze; jest on też składnikiem likieru benedictine.

Zakup i przechowywanie: 

Świeży tymianek można do tygodnia trzymać w zimnej wodzie. Ponieważ suszone liście są małe, sprzedaje się je w całości; bardziej aromatyczne od sproszkowanych, lepiej nadają się na przyprawę.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Świeżo zerwane i umyte gałązki można w całości dodawać do wolno gotujących się zup, gulaszy i potrawek. Listki odpadają w czasie gotowania, a galązkę wyjmuje się przed podaniem. Tymianek w połączeniu z majerankiem, pietruszką i liśćmi laurowymi tworzy klasyczny bouquet garni. Zapach tymianku jest istotną cechą kuchni kreolskiej w Nowym Orleanie. Jeśli przyprawę stosuje sie z umiarem, jej mocny, ostry smak dobrze pasuje do farszy, kurcząt, wołowiny, chlebów ziołowych i jarzyn. Macierzanka cytrynowa nadaje lekki cytrynowy zapach kurczetom, skorupiakom i innym owocom morza, cielęcinie oraz kartoflom.

Kategoria: