Por

Opis: 

Por zaliczany jest do cebul, przypomina nieco wyglądem dymkę, lecz jest od niej większy i ma cylindryczny kształt. Dolną jego część wybiela się przez podnoszenie poziomu ziemi wokół rośliny, by ją zakryć i odciąć dostęp światła słonecznego.

Zdjęcie: 

por

Pochodzenie i dzieje: 

Por wywodzi się prawdopodobnie ze wschodnich terenów regionu śródziemnomorskiego, gdzie nadal rośnie w stanie dzikim. Istnieją dowody, że był uprawiany na Bliskim Wschodzie już przed trzema tysiąleciami, a Grecy i Rzymianie uważali go za przysmak. Angielska nazwa leek jest zniekształconą formą slowa loch, stosowanego przez Rzymian jako nazwa wszelkicj leków, które lizano by wyleczyć ból gardła. Rzymski cesarz  Neron widocznie jadał wielkie ilości porów, chcąc udoskonalić swój głos. Dzięki Rzymianom pory rozprzestrzeniły się w całej Europie. Podczas  bitwy, którą w 640 r. Walijczycy stoczyli z Sasami, żołnierze króla Cadwalladera nosili pory jako znak rozpoznawczy. Por stał się godłem państwowym Walii, zwycięzcy tej bitwy; do dziś jest tradycyjnie noszony w Walii w Dzień Św. Dawida.

Zakup i przechowywanie: 

Kupuj zimą. Wybieraj jędrne, białe pory ze sprężystymi, nie uszkodzonymi zakończeniami liści. Małe lub średniej wielkości pory mają lepszy, słodki smak i delikatną konsystencję. Odetnij twarde zielone liście; przechowuj pory w lodówce, w pojemniku na warzywa lub w plastikowej torbie.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Usuń zewnętrzna warstwę, jeśli jest brudna lub uszkodzona. Odetnij korzonki i szorstkie końce zielonych liści. Rozegnij wachlarzowato liście i umyj dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Ugotuj w wodzie, na parze, w kuchence mikrofalowej lub uduś; podawaj jako jarzynową przystawkę, w majonezie, sosie śmietanowym lub też do klasycznej zupy vichysoisse, do innych zup, zapiekanek i dań krótko obsmażanych na patelni.

Wartość odżywcza: 

Wyśmienite źródło witaminy C; dobre źródło żelaza i błonnika.

Porcja: 

75 g

Wartość energetyczna : 

78.00 kJ

Węglowodany ogółem: 

4.00 g

Błonnik pokarmowy: 

3.00 g

Żelazo: 

1.00 mg

Witamina C: 

11.00 mg

Kategoria: