Sałata

Opis: 

Warzywo o zielonych liściach.

Zdjęcie: 

sałata

Pochodzenie i dzieje: 

Sałata pochodzi od dzikich roślin o luźno rozmieszczonych liściach, rosnących niegdyś w regionie śródziemnomorskim i na Bliskim Wschodzie. Sałata rzymska zwana także sałatą z wyspy Kos zawędrowała z Włoch na pozostałe obszary Europy w XVI w. Sałata krucha pojawiła się w tym samym czasie, a inne odmiany wkrótce potem. Kolumb przywiózł sałatę do Nowego Świata; obecnie jest najpopularniejszą na świecie rośliną sałatkową.

Zakup i przechowywanie: 

Dostępna wiosną, latem i jesienią. Wybiera świeże, kruche, jędrne główki sałaty, ciężkie jak na swoją wielkość. Unikaj sałaty z mokrym lub brązowo obrzeżonymi liśćmi i miękkim, wilgotnym środkiem, tzw. sercem. Usuń wszelkie szorstkie, zniszczone zewnętrzne liście i przechowuj nie dłużej niż 5 dni w lodówce, w pojemniku na warzywa lub w plastikowej torbie wyłożonej papierowym ręcznikiem.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Z sałaty głowiastej kruchej usuń "serce" i trzymaj sałatę pod zimną bieżącą wodą, tak, by dokładnie ją umyć, następnie osącz z wody i susz. Przy innych odmianach sałaty trzeba oderwać liście od łodygi i umyć je w zimnej wodzie, osączyć, a następnie starannie osuszyć w czystej, suchej ściereczce. Stosuj do sałatek, kanapek, zup, układaj wokół ryby "w papilotach", używaj do garnirowania i na talerzach z zimnym bufetem.

Wartość odżywcza: 

Dość dobre źródło witaminy C. Ulubiona przez osoby dbające o linię ponieważ jest produktem niskokalorycznym.

Porcja: 

20 g

Wartość energetyczna : 

16.00 kJ

Węglowodany ogółem: 

1.00 g

Witamina C: 

3.00 mg

Odmiany: 

Kategoria: