Patison

Opis: 

Patison, nazywany także letnią dynią (summer squash) należy do rodziny dyniowatych.

Zdjęcie: 

patison

Pochodzenie i dzieje: 

Wywodzi się przypuszczalnie z północnych terenów Ameryki Południowej, jednak został wyhodowany w Anglii jako warzywo ogrodowe w początkach XIX w., a w epoce wiktoriańskiej zyskał wielką popularność. Może osiagać ogromne rozmiary; wielkie patisony hoduje się na wystawy, jednak małe lub średniej wielkości owoce mają lepszy smak i konsystencję.

Zakup i przechowywanie: 

Patisony najlepiej jeść wkrótce po kupnie, gdyż łatwo miękną i więdną.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Im większy patison, tym bardziej mdły smak; jednym ze sposobów poprawienia smaku jest częściowe wydrążenie środka i upieczenie połówek faszerowanych pikantnym nadzieniem. Mniejsze patisony można ugotować w całości z czosnkiem lub pomidorami i obsmażyć w garnku.

Wartość odżywcza: 

Żaden ze składników odżywczych nie występuje w znaczących ilościach. Warzywo to nadaje się dla osób dbających o linię, gdyż jest niskokaloryczne.

Porcja: 

50 g

Wartość energetyczna : 

15.00 kJ

Węglowodany ogółem: 

1.00 g

Odmiany: 

Kategoria: