Szalotka

Opis: 

Szalotka jest bardzo twardą, drobną cebulą z czerwonobrązową twardą skórą; cebulki te rosną w zbitych kępkach, tzw. gniazdach, a ich układ przypomina nieco uklad "ząbków" w główce czosnku. Szalotka ma ostry smak, jakby skrzyzowanie smaku cebuli i czosnku.

Zdjęcie: 

szalotka

Pochodzenie i dzieje: 

Szalotka pochodzi ze wschodnich terenów regionu śródziemnomorskiego. Jej nazwa wywodzi się od miasta Askalon w płd. Palestynie. Powszechnie uważa się, że dobrze nadaje sie do sosów. Do Francji przywieźli szalotkę francuscy rycerze, powracający z wypraw krzyżowych; obecnie stanowi jeden z podstawowych składników kuchni francuskiej. Często szalotka nazywana jest "arystokratką wśród cebul"; obecnie uprawia sie ją zarówno w Europie, jak i Kalifornii, a od niedawna także w Australii. Niekiedy mylnie nazywa się szalotką cebulę dymkę lub młodą, tzw. zieloną cebulę.

Zakup i przechowywanie: 

Wybieraj suche, jędrne szalotki o nie uszkodzonej skórze. Przechowuj w chłodnym, suchym, dobrze wietrzonym miejscu, podobnie jak (suchą) cebulę.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Obieraj szalotkę ostrym nożem do warzyw. Jeśli skóra jest bardzo twarda i usunięcie jej sprawia trudność, możesz ją najpierw sparzyć. Obieraj pod wodą lub odetnij korzonki na samym końcu, by zapobiec łzawieniu oczu. Stosuj całe cebulki albo pokrój je na plasterki czy drobno posiekaj, zgodnie z przepisem. Lekko je podsmaż, dodawaj do marynat, zup, sosów i potrawek.

Wartość odżywcza: 

Dobre źródło witaminy C i dość dobre kwasu foliowego.

Porcja: 

25 g

Wartość energetyczna : 

38.00 kJ

Węglowodany ogółem: 

2.00 g

Witamina C: 

6.00 mg

Kategoria: