Mlecz zwyczajny

Opis: 

Ta roślina zielna osiąga do 1 m wysokości i ma miękkie, gładkie, niemal aksamitne liscie, mleczny sok i podobne kwiaty jak u mniszka lekarskiego. Jadalną jej częścią są liście.

Zdjęcie: 

mlecz zwyczajny

Pochodzenie i dzieje: 

Liście mlecza zwyczajnego od dawna były wykorzystywane w płn. Europie, na wyspach Pacyfiku i w płd. Afryce.

Zakup i przechowywanie: 

Najlepsze do jedzenia są młode, delikatne liście. Dobrze zachowują świeżość zarówno w zamrażalniku, jak i lodówce. Jednakże należy maksymalnie skrócić okres przechowywania w lodówce, jeśli zbierane rośliny rosły na glebach zawierających dużo azotanów, np. w warzywnym ogrodzie. Przechowywanie może w takim wypadku doprowadzić do wytworzenia się w liściach dużych ilości szkodliwych azotynów.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Podczas mycia liści wyciśnij z łodyg trochę białego soku, gdyż niektóre osoby twierdzą, że sok nadaje im gorzki smak. Zblanszuj liście i stosuj je do sałatek, zup lub placków jako substytut szpinaku.

Wartość odżywcza: 

Bardzo dobre źródło witaminy C.

Kategoria: