Brukiew

Opis: 

Brukiew jest warzywem korzeniowym o żółtym miąższu i bladożółtej skórze.

Zdjęcie: 

brukiew

Pochodzenie i dzieje: 

Przypuszczalnie brukiew jest hybrydą, powstałą w wyniku skrzyżowania kapusty z rzepą. Prawdopodobnie zostala wyhodowana w Czechach w XVII w.; po raz pierwszy została opisana w 1620 r. przez szwajcarskiego botanika; późniejsze źródła dowodzą, że byla uprawiana a Anglii w 1644 r. Północnoamerykańska jej nazwa rutabaga pochodzi od szwedzkiego słowa rotabagge. Brukiew stała się podstawowym warzywem w chłodniejszym klimacie krajów płn. Europy, a podczas II wojny światowej stanowiła tam główne pożywienie. W Szkocji, gdzie nosi nazwę neeps, purée z brukwi jest tradycyjnym dodatkiem do potrawy o nazwie haggis.

Zakup i przechowywanie: 

Choć dostępna przez cały rok, pełnia sezonu wypada w zimie. Wybieraj jędrne, czyste brukwie, ciężkie jak na swoją wielkość. Przytnij je i przechowuj w lodówce.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Najpierw umyj, następnie cienko obierz. Pokrój na spore kawałki i ugotuj w wodzie lub w kuchence mikrofalowej, podawaj w formie purée jako jarzynę. Można także dodawać do zup, gulaszu, potrawek oraz naleśników lub też upiec tradycyjny fiński pikantny pudding.

Wartość odżywcza: 

Wyśmienite źródło witaminy C.

Porcja: 

60 g

Wartość energetyczna : 

84.00 kJ

Węglowodany ogółem: 

4.00 g

Błonnik pokarmowy: 

1.00 g

Witamina C: 

15.00 mg

Kategoria: