Rukiew wodna

Opis: 

Warzywo z małymi, ciemnozielonymi, okrągłymi liśćmi o pikatnym, pieprznym smaku.

Zdjęcie: 

rukiew wodna

Pochodzenie i dzieje: 

Rukiew wodna jest rośliną zielną wieloletnią (byliną), spokrewnioną z gorczycą. Dziko rosnącą rukiew można spotkać w czystych strumieniach i potokach w wielu krajach, a zimą w płd.-wsch. Azji, gdzie szczególnie lubi bardzo wilgotne pola i obrzeża zbiorników wodnych. Przypuszczalnie pochodzi ze wschodnich terenów regionu śródziemnomorskiego, jedli ją, uważając, że jest bardzo zdrowa, starożytni Persowie, a także Grecy i Rzymianie. Perski władca Kserkses zalecał jej jedzenie żołnierzom, by utrzymać ich w zdrowiu, zaś Grecy uważali, ze dobrze działa na umysł. Dopiero ostatnio zaczeto ją uprawiać w Kanadzie, USA, na Antylach, w Ameryce Południowej i w Australii, choć już w połowie XIX w. sprzedawaly ją w Londynie i Sydney uliczne przekupki znoszonych na głowie koszy. Rukiew została sprowadzona także do płd. Chin, gdzie wymienia się z miejscowym ong choy czy weng ts'ai, czyli wodnym szpinakiem, który rośnie w lecie, zajmujac te same przesiaknięte wodą gleby w miesiącach zimowych.

Zakup i przechowywanie: 

Wybieraj krótkie gałązki, nie przekraczające 20 cm długości, z kruchymi, ciemnozielonymi łodygami i dobrze ubarwionymi liśćmi. Żółknięcie liści świadczy o ich starości i utracie smaku. Rukiew należy dokładnie umyć, następnie otrząsnąć, by usunąć nadmiar wody. Owiń ją w papierowy ręcznik i przechowuj w plastikowym pojemniku w lodówce do 5 dni. W krajach o chłodniejszym klimacie można ją umieścić w słoju z wodą, codziennie wymienianą.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Usuń liście z łodyg. Stosuj do sałatek i zup wyłącznie same liście lub dodaj przetarte łodygi, by nadać zupie intensywniejszy smak. Do garnirowania potraw z kuchni japońskiej wybierz małe, ładne wierzchołki gałązek.

Wartość odżywcza: 

Wyśmienite źródło witaminy C, witaminy A, wapnia i żelaza; dość dobre źródło magnezu, tiaminy, ryboflawiny i niacyny. Dobre źródło potasu.

Porcja: 

100 g

Wartość energetyczna : 

60.00 kJ

Białko ogółem: 

3.00 g

Węglowodany ogółem: 

1.00 g

Błonnik pokarmowy: 

3.50 g

Sód: 

60.00 mg

Potas: 

500.00 mg

Wapń: 

80.00 mg

Magnez: 

17.00 mg

Żelazo: 

3.00 mg

Witamina A (ekwiwalent retinolu): 

500.00 μg

Witamina B1 (tiamina): 

0.10 mg

Witamina B2 (ryboflawina): 

0.10 mg

Witamina C: 

1 000.00 mg

Kategoria: