Pochrzyn

Opis: 

Pochrzyn jest jadalną bulwą korzeniową pnącej rośliny; istnieje wiele jej gatunków. Bulwa ta ma szorstką, podobną do papieru grubą skórę; w zależności od odmiany może mieć barwę od czarnej do różowobrązowej. Bulwy pochrzynu przypominają bataty, są jednak od nich z reguły bardziej suche i mączyste. W Japonii zwykły pochrzyn polowy nazywany jest sato imo, w odróżnieniu od rodzimego pochrzynu górskiego, zwanego przez Japończyków yama no imo. Najpowszechniej stosowana w Chinach odmiana pochrzynu górskiego, D. batatas, ma bulwy pokryte szorstką, szarobrązową skórą, przypominającą swym kształtem i wielkością piłeczkę tenisową. Bulwy innych odmian mają zrożnicowane kształty i rozmiary, od małych o podlużnym kształcie do całkiem dużych, przypominających tero-bulwy kolokazji jadalnej.

Zdjęcie: 

pochrzyn

Pochodzenie i dzieje: 

Pochrzyn stanowił podstawę wyżywienia chłopów chińskich od najwcześniejszego okresu dziejów Chin, aczkolwiek przypuszczalnie niektóre odmiany pochodzą z Ameryki Środkowej. Za panowania cesarza Cz'enga (32-7 p.n.e.) wskutek zamieszek politycznych został uszkodzony zbiornik irygacyjny, co poważnie odbiło się na rolnictwie i dało asumpt do piosenki, którą śpiewali mieszkańcy Ju-nan w prowincji Honan: "Tym, ktory zniszczył nasz zbiornik irygacyjny, był Chai Tzu-wei. A teraz wszystkim, co mamy do jedzenia, są ziarna soi i yam". Pochrzyn jest łatwy do uprawy w klimacie tropikalnym, a ponieważ stanowi tanie źródło węglowodanów, stał się drugim (po ryżu) podstawowym produktem w azjatyckim jadłospisie. W Japonii małe pólko pochrzynu nazywane jest ko-imo, zaś większe - yatsugshira.

Zakup i przechowywanie: 

Wybieraj jędrne, nie uszkodzone bulwy o regularnym kształcie. Przechowuj jak ziemniaki.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Usuń zewnętrzną skórę, następnie przyrządzaj i podawaj podobnie jak ziemniaki, gotowane, w formie purée , pieczone oraz w postaci frytek. Na wyspach Pacyfiku pochrzyn przyrządza się na wiele smakowitych sposobów, m. in robi się z niego zupę, w skład której wchodzą ponadto banany, papaje i bataty; sznycelki z pochrzynu, cienkich płatków gotowanej ryby oraz śmietanki kokosowej, obtoczone w wiórkach kokosowych i usmażone na patelni. Tłuczone bulwy pochrzynu zwilżone olejem roślinnym są używane do przyrządzania niektórych przystawek z kuchni malezyjskiej, hinduskiej, robi się też z nich słodkie przekąski i desery.

Wartość odżywcza: 

Wyśmienite źródło witaminy C i potasu; dobre źródło magnezu; dość dobre żelaza i tiaminy. Ponieważ zawiera dużo węglowodanów, stanowi dobre źródło energii.

Porcja: 

100 g

Wartość energetyczna : 

560.00 kJ

Białko ogółem: 

2.00 g

Węglowodany ogółem: 

32.00 g

Błonnik pokarmowy: 

4.00 g

Potas: 

500.00 mg

Magnez: 

40.00 mg

Żelazo: 

0.30 mg

Witamina B1 (tiamina): 

0.10 mg

Witamina C: 

10.00 mg

Kategoria: