Awokado

Opis: 

Awokado ma kształt dużej gruszki o lśniącej skórze czy łupinie, która w zależności od odmiany jest zielona lub niemal czarna. Miąższ ma delikatny żółty odcień i charakterystyczną zieloną otoczkę.

Zdjęcie: 

awokado

Pochodzenie i dzieje: 

Awokado bylo znane już w VII tysiącleciu p.n.e., o czym świadczą wykopaliska w Meksyku. Zostalo również opisane przez Azteków z Ameryki Południowej niemal 300 lat p.n.e., wiadomo także, że stanowiło ważny składnik wyżywienia Azteków i Inków w XVI w., gdy hiszpańscy konkwistatorzy wtargnęli na te ziemie. Awokado pochodzi także z Gwatemalii, Meksykanie nazywają je aguacate. Było zwane aligatorową gruszką ze względu na skórę podobną do skóry aligatora i gruszkowaty kształt. Niektóre odmiany są rodzimymi gatunkami Wysp Kanaryjskich i Azorów, inne pochodzą z płd.-wsch. Azji. Obecnie uprawa awokado odgrywa ważną rolę na Florydzie, w Izraelu, Południowej Afryce, Australii i Nowej Zelandii, a szczególny rozkwit przeżywa w Kalifornii.

Zakup i przechowywanie: 

Kupuj kształtne owoce bez plam i zgnieceń. Sprawdź, czy mają naklejkę z nadrukiem "dojrzałe" lub przekonaj się, czy skóra naciśnięta wokół szyjki delikatnie poddaje się naciskowi. Jeśli nie, kup twarde owoce i umieść je razem z bananami w brunatnej papierowej torbie w pokojowej temperaturze, by w pełni dojrzały. Przechowuj w pokojowej temperaturze do momentu, aż całkowicie dojrzeją, następnie w lodówce nie dłużej niż przez 3 dni.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Przetnij awokado wzdłuż stalowym nierdzewnym nożem. Wbij koniec noża w pestkę i lekko nią pokręć, a następnie usuń. Podawaj połówki awokado ze skórą, polane sosem vinaigrette, przybrane owocami morza lub sałatką. Awokado można także obrać i pokrojone w plasterki lub kostkę stosować do sałatek i kanapek, zrobić purée i przyrządzić tradycyjny sos-zamaczankę o nazwie guacamole, zupę lub lody; można także posmarować nim grzanki. Nie gotuj tych owoców, gdyż zgorzknieją.

Wartość odżywcza: 

Wyśmienite źródło kwasu foliowego i witaminy C. Bogate w tłuszcze, zwłaszcza jednonienasycone. Dobre źródło ryboflawiny, niacyny i witaminy A. Dość dobre źródło żelaza, potasu i tiaminy. Awokado jest jedynym owocem zawierającym tłuszcze i jest produktem wysokokalorycznym.

Porcja: 

100 g

Wartość energetyczna : 

890.00 kJ

Błonnik pokarmowy: 

1.50 g

Potas: 

470.00 mg

Żelazo: 

0.60 mg

Witamina A (ekwiwalent retinolu): 

100.00 μg

Witamina B1 (tiamina): 

0.08 mg

Witamina B2 (ryboflawina): 

0.10 mg

Niacyna: 

2.00 mg

Witamina C: 

9.00 mg

Odmiany: 

Kategoria: