Agrest

Opis: 

Małe, owalne jagody z grubą zieloną, żółtą lub czerwonoczarną skórą, niekiedy pokrytą włoskami, zawierają mięsiste, cierpkie, soczyste nasina.

Zdjęcie: 

agrest

Pochodzenie i dzieje: 

Agrest prawdopodobnie pochodzi z górzystych i płn. terenów Europy oraz płn. Afryki. Nadal spotyka się na niektórych terenach dziko rosnący agrset, lecz krzaki te są przypuszczalnie potomkami roślin uprawnych, gdzyż zwykle występują w pobliżu ludzkich siedzib. Agrest uprawiano w Anglii od XVI w. i cieszył sie swego czasu ogromną popularnością.  W wielu angielskich wioskach istniały Kluby Miłośników Agrestu, których celem było wyhodowanie jak największych owoców. Agrest północnoamerykański pochodzi od rodzimego gatunku, rosnącego na wschodnich obszarach Ameryki Północnej. Do Australii uprawę agrestu wprowadzili pierwski biali osadnicy, którzy założyli szkółki, obecnie oferujące ponad 100 odmian tych owoców. Jednakże owoce o największej wartości kulinarnej pochodzą z nowych, obecnie hodowanych odmian.

Zakup i przechowywanie: 

Agrest jest łatwo dostępny w sprzedaży.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Podobnie jak inne jagody agrest jest najczęściej stosowany w rozmaitych deserach.

Wartość odżywcza: 

Podobnie jak większość jagód, wyśmienite źródło witaminy C - 3/4 szklanki agrestu zawiera więcej witaminy C niż zalecane dzienne normy jej spożycia. Owoce zawierają ponadto błonnik i żelazo.

Porcja: 

100 g

Wartość energetyczna : 

160.00 kJ

Węglowodany ogółem: 

9.20 g

Błonnik pokarmowy: 

3.50 g

Żelazo: 

0.60 mg

Witamina C: 

40.00 mg

Kategoria: