Savoir - Vivre

KAWA I HERBATA

Tajemnica dobrej kawy i herbaty tkwi nie tylko w doskonale przygotowanym naparze. Ogromnie ważne jest również, w czym i jak te napoje są podane.

 

            

 

Na deser;

OWOCE

Owoce podajemy w taki sposób, aby umożliwić gościom łatwe i estetyczne ich zjedzenie – to zasada podstawowa.

 

    

 

Na talerzu;

DESERY

Deser jest słodkim zakończeniem posiłku lub głównym wydarzeniem spotkania. Rozmaitość tych dań jest ogromna, są desery na zimno, gorące, bardzo proste i delikatne jak i skomplikowane w produkcji i wyrafinowane. Często każdy ma swój sposób podawania jak i konsumowania.

Deser może być jednym z dań obiadu lub kolacji i wtedy podaje się go po daniu głównym, lub po serach, może też stanowić samodzielne danie, np. na podwieczorek albo na niezobowiązujące spotkanie o dowolnej porze dnia.

SERY

Sery idąc za przykładem francuskich zwyczajów podaje się na przyjęciach i niezobowiązujących spotkaniach towarzyskich. W obu przypadkach warto poświęcić kilka chwil, aby skomponować deskę serów we właściwy sposób.

         

       

 

Jak podawać?

SKORUPIAKI

Choć skorupiaki coraz częściej pojawiają się w sklepach, ciągle należą jeszcze do prawdziwych rarytasów i w domu przyrządza się je stosunkowo rzadko. Dość często natomiast pojawiają się w menu restauracji i na eleganckich bankietach.

RYBY

Wbrew opinii uporać się z rybą na talerzu nie jest łatwo, ale znając kilka podstawowych zasad jedzenie ryby okaże się przyjemnością.

 

           

 

Przystawki;

ZUPY

Zupy, mimo że, tradycyjne polskie zupy podajemy w głębokim talerzu są też inne zupy, które jeżeli chodzi o sposób podawania rządzą się swoimi prawami.

Podstawowym nakryciem do zupy jest głęboki talerz albo bulionówki, zwana filiżanką do zupy, oraz jedna z trzech łyżek; okrągła, deserowa albo duża łyżka do zupy.

Do zup podawanych w bulionówki podaje się łyżkę okrągłą, nazywaną łyżką do consomme albo po prostu łyżką do bulionu.

JAJKA

 Najczęściej wykorzystywane są przy śniadaniach, lecz też przygotowuje się z nich wiele wspaniałych przystawek.

Jajka zazwyczaj podajemy na ciepło, bezpośrednio po przyrządzeniu, jedynie jajka ugotowane na twardo możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Jajek przed podaniem nie doprawia się, najwyżej można je lekko posolić. Sól i pieprz podajemy w przyprawniku i stawiamy na stole.

PIECZYWO

Pieczywo jest najczęściej stosowanym dodatkiem do potraw. Od rodzaju dań zależy jego dobór i sposób podana.

Świeże pieczywo, całe lub pokrojone, układamy w koszyku wiklinowym lub metalowym, wyłożonym płócienną lub papierową serwetką. Pokrojone pieczywo szybko obsycha, dlatego należy przykryć je serwetką. Jeśli podajemy pieczywo ciepłe, np. bułeczki, rogaliki, również należy przykryć je serwetką, żeby nie ostygło. Czasami stosuję się specjalne podgrzewacze z ozdobnej terakoty, które podgrzewa się i wkłada do koszyka z ciepłym pieczywem.

PRZYJĘCIE

Zorganizowanie uroczystego przyjęcia wymaga nie tylko wykwintnego menu, ale też wyjątkowej oprawy w postaci cudownie nakrytego stołu.

 

           

 

Dekoracja stołu:

Nie zmiennym szlagierem, oraz elegancją, która broni się od lat w każdej sytuacji jest biały obrus i takie same serwetki – krystaliczno czyste, wykrochmalone, śnieżnobiałe.